Nie je NIVA ako NIVA

Na úvod si povedzme, ako to s tou Nivou vlastne je.

Pre radikálny krok sa koncom roka 2019 rozhodol koncern General Motors, ktorý oznámil, že sa s ruským AvtoVazom dohodol na odpredaji jeho 50-percentného podielu v spoločnom podniku. V ňom Chevrolet vyrábal SUV Niva. Ale nemýľte si ho s pôvodnou Nivou. Tá prišla o svoj názov už v roku 2002, keď AvtoVaz poskytol práva na toto označenie americkému partnerovi. Za všetkým stáli finančné problémy, ktoré znemožnili AvtoVazu priviesť na prelome tisícročí na svet novú generáciu Nivy, ktorú mal vo vysokom štádiu vývoja. Celý projekt nakoniec dokončil Chevrolet. Výsledkom bol Chevrolet Niva a tiež zmena označenia pôvodnej Nivy na Ladu 4×4. Práve odchod Chevroletu z Togliatti teraz otvára možnosť vrátiť ruskej ikone jej pôvodný názov. To napriek tomu, že AvtoVaz bude po odkúpení podielu pokračovať vo výrobe Chevroletu Niva. (zdroj Auto.pravda)

LADA 4×4 (hovorovo NIVA)

Chcevrolet NIVA

Dňa 13. januára 2020 spoločnosť AvtoVAZ usporiadala v Moskve tlačovú konferenciu, na ktorej výkonný viceprezident pre predaj a marketing spoločnosti AvtoVAZ Olivier Morne oznámil, kedy bude značka Chevrolet Niva uvedená pod značku LADA.
„Automobil sa začne vyrábať pod značkou LADA do konca tohto roka, SUV sa bude predávať v predajniach značky. Teraz je v Rusku 301 obchodných zastúpení LADA, takže v Togliatti dúfajú, že sa predaj Nivy zdvojnásobí.“ Povedal to vrcholový manažér spoločnosti.
Model sa bude naďalej vyrábať a neplánuje sa presun montáže do iných podnikov. Po dobu 11 mesiacov roku 2019 sa v Rusku a krajinách SNŠ predalo 20 685 automobilov Chevrolet Niva. Je ťažké povedať, aké zvýšenie celkových tržieb v roku 2020 môže poskytnúť spoločnosti Lada Niva. Podľa Morne to bude závisieť od toho, kedy presne sa Chevrolet Niva stane LADA, napríklad v auguste alebo septembri. Vrcholový manažér AvtoVAZ tiež poznamenal, že väčšina predajcov predáva Chevrolet Niva a LADA, a preto sú s produktom oboznámení.
Manažéri oboch obchodných zastúpení LADA povedali , že v lete 2020 očakávajú rebranding značky Niva. Vzhľad tohto SUV v modelovej rade LADA zvýši predaj značiek a zníži náklady na zamestnancov a nehnuteľnosti pre spoločnosti, ktoré majú dve obchodné zastúpenia, automobily Chevrolet Niva a LADA.
V súčasnosti sú náklady spoločnosti Chevrolet Niva od 701 tis. do 844 tis. rubľov s výnimkou špeciálnych ponúk. Ďalšie cenové náklady tohto modelu sú predmetom diskusie.
AvtoVAZ tak získa druhú klasickú SUV v rade automobilov. Ponuka Niva organicky dopĺňa legendárny 4×4. Podľa prezidenta AvtoVAZ sa objavenie novej generácie modelu Lada 4×4 plánuje najskôr v roku 2022.

(zdroj:лада.онлайн)

V prípade otázok nás kontaktujte