14. januára Saudská Arábia

NIVA Red Legend Team, súkromný tím zo Švajčiarska s podporou značky LADA, úspešne skončil v kategórii Classic slávneho rally maratónu Dakar 2022.

Terénne vozidlo LADA NIVA z roku 1984 našiel a kúpil tímový pilot Mario Jakober v Novosibirsku pri návšteve príbuzných svojej manželky. Na tom istom mieste bolo auto prestavané na rally špeciál. Hlavné zmeny sa dotkli karosérie, interiéru, systému chladenia motora, pričom samotný motor, prevodovka, odpruženie a brzdový systém auta zostali štandardné. V spolupráci so značkou LADA sa zrodil názov NIVA Red Legend a identita v duchu 80. rokov 20. storočia, kedy sa LADA NIVA aktívne zúčastňovala rally pretekov. Posádka jazdila celú cestu pod štartovým číslom „763“ – rovnaký kód má aj automobilový index regiónu Samara, miesta pôvodu legendárneho off-roadu.

Mario Jakober aj Sladan Miljic (navigátor posádky) ocenili spoľahlivosť vozidla. Piesky, kamene, asfalt a smrtiaci off-road v podmienkach úmorných horúčav a silných dažďov neboli pre vozidlo NIVA nič hrozné. Počas prejazdu trasy sa posádka nikdy nestretla s vážnymi poruchami.

„Prešli sme dlhú cestu: od rozhodnutia zúčastniť sa na rally Dakar 2022 minulú zimu až po náš triumfálny cieľ v legendárnom rally maratóne! Naša posádka dokázala splniť náš sen a prejsť testom až do konca. Veď na Dakare nie je hlavné ani vyhrať a postaviť sa na pódium, ale dostať sa do cieľa. Za veľa vďačíme našej LADA NIVA. Sme vďační za podporu všetkých našich partnerov a samozrejme aj našich rodín,“ podelil sa o svoje dojmy Mario Jakober, pilot tímu NIVA Red Legend Team.

„Boli to skutočne vzrušujúce preteky. Úzke kaňony, pieskové duny, ostré kamene dokázali poštekliť nervy fanúšikov a narobiť tímu vrásky na čele. Môj potlesk patrí posádke NIVA Red Legend Team a samozrejme nášmu legendárnemu SUV. Ďakujeme za krásne preteky, ďakujeme za pôsobivý finiš. Úprimne dúfam, že v ďalších sezónach Rally Dakar uvidíme ešte viac účastníkov jazdiť na ikonickej legende NIVA a jedného dňa možno aj v továrenskom tíme LADA Sport. Sledujte naše novinky,“ komentoval prezident AVTOVAZ Nicolas Maure.

zdroj: lada.ru