LADA 4×4 URBAN Facelift v predajni LADA Žilina

Legenda sa vracia v novom šate

Lada Niva, alebo skôr Lada 4×4, ako sa už nejaký čas nazýva tento model, podstúpila facelift už začiatkom tohto roka. Čo sa zmenilo v tomto legendárnom SUV?

Začnime s tým, že Lada 4×4 je na trhu už od roku 1977. Ruské terénne vozidlo sa teda používa už viac ako štyri desaťročia a nič nenasvedčuje tomu, že by sa táto klasika chystala do dôchodku.

Tu je tiež potrebné vysvetliť otázku názvu. Pre nás bude Niva vždy Niva. Medzitým v roku 2006 spoločnosť General Motors prijala meno Niva pre model Chevrolet Niva na základe dizajnu Lada. Neskôr sa cesty oboch spoločností rozchádzali, Renault prevzal Ladu, ale meno Niva zostalo s GM.

Teraz sa to zmenilo, pretože po 18 rokoch spolupráce General Motors ukončil všetku spoluprácu so spoločnosťou Lada. Ruský výrobca odkúpil od GM akcie a práva na meno Niva.

Samotný facelift LADA 4×4

Začnime vonkajším vzhľadom. Najviditeľnejšou, ak nie jedinou modifikáciou v porovnaní s predošlým ponúkaným modelom je pridanie hmlových svetiel integrovaných do nárazníka. Je to však iba pre mestskú verziu Urban.

Poďme dovnútra. Tu si skúsené oko všimne nové detaily.

LADA 4×4 dostala kompletne prepracovanú palubnú dosku. Nový je prístrojový štít s bielym podsvietením, no hlavne stredový panel s tromi otočnými ovládačmi klimatizácie, je v ňom aj dvojica držiakov na nápoje pred radiacou pákou. Nové sú tiež výduchy ventilácie ako aj čalúnenie stropu a väčšia schránka pred spolujazdcom. Interiér teraz vyzerá oveľa modernejšie. Predné sedadlá sú pohodlnejšie a majú ľahší systém sklápania.

Došlo aj k zmene zvýšenia bezpečnosti. Ide o inštaláciu automatického panelu tiesňového volania – ekvivalent systému eCall, ktorý poznáme, založený na module ERA-GLONASS.

Ďalšia novinka ovplyvňujúca bezpečnosť sa vám môže zdať prekvapujúca. A je to naozaj tak. Výrobca nakoniec pridal opierky hlavy pre cestujúcich na zadných sedadlách. Dve celé opierky hlavy, pretože toľko ľudí môže sedieť v zadnej časti trojdverovej verzie.

A nakoniec už spomínaná dobrá správa pre všetkých záujemcov o túto upravenú verziu klasiky LADA 4×4. Už o pár dní nám prídu prvé kusy upravenej verzie URBAN s klimatizáciou a všetkými spomínanými zmenami. V prípade záujmu nás neváhajte kontaktovať už dnes. Počet kusov je obmedzený.

V prípade otázok nás kontaktujte